Oskar tog SM-Guld i F3K i Säter!

12 SEP 2011 08:26
När Svenska Mästerskapen i F3K flögs i Säter i helgen hade Norbergs Flygklubb en riktigt bra helg med ett SM guld som resultat. Norbergs friflygare har börjat att tävla i radioflygklassen F3K som är en klass där piloten kastar upp sin 1.5 meter stora radiosegelmodell med diskusteknik. Piloten håller alltså modellen i vingspetsen och roterar sedan ett varv och kastar upp den 300 gram tunga modellen på upp mot 75 meters höjd. Sedan ska olika moment utföras som alla bygger på att flyga termik.
  • Skapad: 12 SEP 2011 08:26

Resultatlista från SM samt slutställningen i Sverigecupen samt Sportsmancupen.

Under den första tävlingsdagen var vädret mycket bra med svaga vindar och sol. Tävlingen inleddes med "Sista Flygningen" där piloten får kasta hur många kast som helst under 10 minuter, men det är det sista kastets tid som räknas, maxtiden som ska flygas är fem minuter. Norbergsflygarna lyckades mycket bra och flera flög fem minuter. Flygandet fortsatte med momentet "Öka med 15 sekunder" vilket innebär att första flygningen på 30 sekunder måste uppnås innan nästa flygning på 45 sekunder kan flygas. Sedan höjs tiden med 15 sekunder tills tiden är två minuter, allt ska klaras under 10 minuters arbetstid. Norbergsflygarna fortsatte att flyga mycket bra och låg med i toppen av resultatlistan. I slutet av dagen flögs ett par moment när termiken i stort sett var borta och då var det de mer rutinerade flygarna som kastade riktigt högt som tog höga poäng. Norbergsflygarna som inte riktigt har samma utgångshöjd efter kastet som de bästa kastarna fick här lite sämre poäng. När dag ett var klar och halvtidsresultaten summerats så såg det bra ut för Norbergarna. Oskar Findahl låg på andra plats i juniortävlingen, Per Findahl låg på sjätte plats i seniortävlingen och Robert Hellgren på en plats runt 20 strecket, vilket är mycket bra för Robert som bara flugit ett par tävlingar i klassen innan SM.

Dag två fick helt annat väder än dag ett, blåst, mulet och kallt. Men Norbersgflygarna visade att de även behärskar det vädret genom mycket bra flygningar igen när momenten "All Upp" och "Öka med 15 sekunder" flögs. Under de två sista momenten i tävlingen så ökade vinden väldigt mycket och Norbergsflygarna tappade lite poäng, men även övriga i startfältet hade problem i den turbulenta och hårda vinden och tappade poäng. När båda dagarnas flygande och de totalt 13 flugna momenten summerats så stod det klart att Oskar Findahl flugit så bra att han klivit upp på förstaplatsen i juniortävlingen, mycket starkt fluget. På plats två slutade Axel Wallin, Stockholm och bronspengen gick till Stefan Brebäck också han från Stockholm. Eftersom SM också var uttagning till nästa års landslag i F3K blir det dessa tre grabbar som kommer att bli Sveriges juniorlag 2012. Landslagsuppdraget blir EM som flygs i Frankrike.

I seniortävlingen så lyckades Per Findahl hålla i flygandet så bra att han behöll sin sjätteplats till slutet. Pers sjätteplats visade sig också räcka till seger i Sportman klassen. Sportman klassen är instegsklassen då man börjar med F3K, men Sportsmanflygarna får också vara med i proffsligans resultat. Robert Hellgren höll också i sitt flygande på bästa sätt och tog en mycket meriterande 18 plats till slut. Svensk Mästare blev Sören Svantesson från Borås.

Robert Hellgren Per & Oskars F3K modeller

Robert med sin F3K                               Per & Oskars F3K modeller