Per Findahl medaljör på Friflyg EM i Bulgarien

09 SEP 2008 14:07
Norbergs Flygklubb, Guldklubben, har tagit hem ytterligare en mästerskapsmedalj när Europamästerskapen i friflyg avgjordes i Pazardzhik, Bulgarien, nu i veckan. Den som stod för bedriften denna gång var Per Findahl som tog hem silverplatsen i klass F1A efter en riktigt spännande tävling.
  • Skapad: 09 SEP 2008 14:07

Förutom Per Findahl som flög mästerskapet som försvarande mästare hade Norbergs Flygklubb med Robert Hellgren i F1A laget samt Bror Eimar och junioren Oskar Findahl i F1B laget.

F1A tävlingen inleddes med perfekta förhållanden, 35 grader varmt, soligt och svag vind. Både Per och Robert klarade den första grundstarten med 3,5 minuters maxtid. I start två hade Robert otur och rasade ur en bra termikblåsa och tappade futtiga 17 sekunder, flygningen var helt klart värd ett bättre öde. Per klarade sig genom resterande grundstarter med max flygtid och tog sig till finalen tillsammans med 35 andra tävlande. Robert tappade endast tid i sin andra grundstart och slutade på 43 plats i tävlingen. I den första finalflygningen kom en fin termikblåsa tidigt som Per flög i och klarade maxtiden på fem minuter. Nu hade vinden vänt något och den sista finalflygningen flögs mot en hangar och en träddunge, inte optimalt på något sätt. I sjuminutersfinalen där 24 personer tagit sig var det ytterst viktigt att vara taktisk och välja rätt startplats på fältet för att undvika att modellen tappades bakom något hinder i förtid av tidtagarna. Per tog en bra position på fältet och kopplade på ett stabilt område luft. Modell undvek hangaren, men flög rakt mot träddungen. Per hade tur att hans modell flög mellan träden och strax över en väg. Precis när modellen passerade vägen kom en lastbil som virvlade upp luften en del och skapade turbulens som störde slutfasen av flygningen och gjorde att tid tappades. Per hade ändå tur på nytt eftersom tidtagarna såg modellen bakom den tunna trädridån som modellen flög bakom och de såg även landningen bra, tiden blev 323 sekunder. När tiderna sammanställts visade det sig att det var den näst längsta tiden, Lior Bachar, Israel segrade med tiden 328 sekunder och tredjeplatsen togs av Juha Heikkinen, Finland med tiden 304 sekunder.

I F1B tävlingen inledde både Bror och Oskar tävlandet på bästa sätt med var sin maxflygning. Oskar var en av de yngsta på startlinjen samtidigt som det var hans första seniormästarskap. I start två fick Oskar lite tid på sig att hitta termik och var tvungen att flyga sent i perioden på en ganska svag termikindikering. Tyvärr räckte inte flygningen helt till en maxflygning utan landade 16 sekunder kort till tre minuter. Resterande starter satte dock Oskar säkert och slutade på en mycket hedrande 31 plats i det tuffa startfältet på 80 tävlande. För Brors del råkade han ut för en liknande flygning som Robert, en säker tremikblåsa som tyvärr tog slut och modellen tog mark åtta sekunder kort till maxtiden i start tre. Bror slutade på 28 plats, bäst av dem som tappade tid under grundomgångarna. Segrade i finalflygningarna gjorde slutligen Mark Gilad, Israel. Det svenska F1B-laget hade lite otur med lagresultatet. Efter att grundomgångarna flugits visade det sig att endast Tjeckien hade alla tre i laget med till finalen och tog därmed hem lagsegern. Andraplatsen togs av Holland med tio missade sekunder. Sedan visade det sig att både Sverige och Ukraina delade på tredjeplatsen på samma tid, 24 tappade sekunder. För att skilja lagen åt så räknade man nu samman de individuella placeringarna och här var Ukraina starkare än Sverige och tog alltså bronspengen.

Innan Europamästerskapen flögs Världscuptävlingen Bulgaria Cup för dem som önskade att flyga in sig på fältet och försöka ta hem viktiga världscuppoäng. Oskar och Bror flög båda F1B första tävlingsdagen. Bror tappade en hel del tid och slutade på 34 plats. Oskar hade även han en dag där en hel del otur förstörde hans resultat, en kollision med en annan modell i luften och en trädlandning bland annat. Oskars tid räckte ändå till andraplats i juniortävlingen, segrade gjorde Philipp Seifert, Tyskland. Till F1A dagen ändrades vädret drastiskt, kallare och massor av vind, farligt nära gränsen på 9 m/s då tävlingen ska avbrytas. Robert fick en skada på sin modell i början av tävlingen och valde att avbryta för att spara modellerna till mästerskapet. Per hade en bra dag och flög hem sju maxflygningar i grundomgångarna. En handfull tävlande hade chansen att ta sig till finalen efter start sex. Den sjunde och sista grundstarten flögs under väldigt tuffa förhållanden och flera flygningar som inte klarade maxen kunde noteras. När det svenska laget väntade på tiderna efter att start sju genomförts visade det sig att Per var ensam om att ha klarat alla grundstarterna och segrade alltså i F1A tävlingen utan finalflygningar. Segern drygade ut Pers ledning i den totala Världscupen i klass F1A.