Per Findahl tog två pallplatser i Makedonien

28 SEP 2015 15:36
Världscupen i friflyg går nu in i sin avslutande fas. I helgen flögs det två tävlingar i Prilep, Makedonien. Per Findahl från Norbergs Flygklubb ligger just nu på andra plats i totalen i klass F1A. Per var på plats i Makedonien för att försöka knappa in poäng på ledande Roland Koglot, Slovenien.
  • Skapad: 28 SEP 2015 15:36

Under lördagen flögs den inledande tävlingen Prilep Cup. Vädret var bra med svaga vindar och stabil termik. Per flög säkert genom de sju grundomgångarna och var en av femton som tog sig till final. Ett regnväder drog in under eftermiddagen och arrangören valde att avvakta med finalen tills regnet lagt sig. Eftersom finalen blev förskjuten valde arrangören att gå direkt på sjuminutersfinalen. Per valde bra luft för sin flygning men starten satt inte 100%. Pers modell flög ändå länge i luften han valt och landade 5 sekunder kort till maxtiden. Tiden räckte till silverplatsen. Segrade gjorde Jes Nyhegn, Danmark som var ensam om att flyga sju minuter. Bronset togs hem av Ramiro Gonzales från Argentina.
Under söndagen flögs Macedonian Cup. Dagen inleddes med regn så första grundstarten blev förskjuten tills regnet lagt sig. Eftersom tävlingen startade sent valde arrangören att endast flyga fem grundstarter istället för sju. Per flög åter igen säkert genom grundomgångarna och tog sig till final. En femminutersfinal flög först, Per klarade maxtiden säkert. Sedan gjorde arrangören en miss och drog igång den tänka sista finalen för tidigt medan det fortfarande fanns termik. Nu klarade fem flygare nio minuters flygtid och en ny final hade behövts för att avsluta tävlingen. Per var en av de fem flygarna som maxade.Eftersom vinden var stark i finalen landade modellerna nästan fyra kilometer bort och hämtningen tog tid. När de tävlande var tillbaka var det nästan mörkt och en ny final var omöjlig att genomföra. Arrangören improviserade då och sa att en morgonfinal under måndagen skulle avgöra tävlingen. Men eftersom flera av flygarna, inklusive Per, hade resor som gick hem under måndag morgon, valde de som slåss om världscuppoängen för totalsegern att inte flyga måndagsfinalen. Ett sportsligt beslut av de tävlande. Finalen flögs ändå av en lokal flygare som inte är med och slåss om slutsegern i världscupen och han segrade naturligtvis i tävlingen, Per och de andra tre som också var kvalificerade för sista finalen delade alltså på andraplatsen.
Efter Makedonien ligger Per kvar på andraplatsen i Världscupen. Även Norbergsflygaren Kosma Huber ligger med i toppen på världscupen med en åttondeplats. Kosma vann för några veckor sedan tävlingen Croatia Cup Zapresic i Kroatien.