Per Findahl vann EM genrep i Rumänien

18 AUG 2014 15:21
Norbergs flygklubbs friflygare är på plats i Salonta, Rumänien för Europamästerskapen i friflyg. Innan EM som börjar på onsdag har det flugits två världscuptävlingar.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:26

bild

Under den första, Harghita Cup, missade Norbergs två F1A flygare Kosma Huber o Per Findahl tid i grundomgångarna och fick inte flyga finalen. I Klass F1B flög Oskar Findahl suveränt o tog sig till final. Det blev en morgonfinal där maxtiden var satt till 10 minuter. Oskar gjorde en mycket fin flygning som räckte till en tiondeplats i det tuffa startfältet. Under tävling två, Salonta Cup, flög åter igen Oskar suveränt genom grundomgångarna och tog sig till final i klass F1B. I Klass F1A flög Per säkert och gick till final. Kosma hade några tekniska problem med sin modell o tappade tid. Den första finalen flögs på kvällen med 7 min maxtid. I klass F1A klarade endast 3 personer den tiden, Per, Anton Gorskiey, Ryssland o Roland Koglot, Slovenien. I Klass F1B gjorde Oskar en kanonflygning men hamnade på sidan av den bästa luften, 6 min och 25 sekunder blev Oskars tid som räckte till en plats i mitten av det drygt 20 personer starka finalfältet. I klass F1A blev det en morgonfinal mellan de tre återstående flygarna. Per valde taktiken att springa bort mot en by i närheten av startplatsen för sin flygning, tanken var att en del varmluft kan släppa där. Det visade sig vara en bra taktik. Pers modell tog mark efter drygt 8 minuter vilket var nästan en minut bättre än tvåan Anton. Roland slutade på tredje plats några sekunder bakom Anton. En skön seger i den kanske starkaste världscuptävlingen för säsongen. Nu väntar alltså Europamästerskapen för Norbergs friflygare.