Per & Robert i Baltikum, inkl. resultatlista

07 MAJ 2009 12:00
Robert Hellgren och Per Findahl från Norbergs Flygklubb flög den gångna helgen två Världscuptävlingar i friflyg i Madziunai strax utanför Vilnius i Litauen.
  • Skapad: 07 MAJ 2009 12:00

Resultat lista från båda tävlingarna

Den andra tävlingen, Estonian Free Flight Cup, som arrangerades av Estland gick bäst för Norbergsflygarna. Vädret var perfekt med svaga vindar och stark termik. Både Robert och Per flög säkert genom de fem inledande grundstarterna och gick tillsammans med tretton andra tävlande som klarat grundstarterna vidare till finalen. Under den första finalflygningen där fem minuters flygtid skulle uppnås kopplade Per tidigt i finalperioden och hittade bra termik och klarade fem minuter med god marginal. Robert kom iväg sent i termiken och hans modell rasade ur den fina luften och landade efter 154 sekunder vilket räckte till en delad elfteplats.

Per gick vidare till den andra finalflygningen där sju minuter skulle uppnås. Per flög sin nykonstruerade modell, men fick ett linbrott i kopplingsögonblicket vilket ledde till en koppling där modellen började glida på 81 meter istället för 90 meter. Trots den lilla missen klarade Pers modell de uppsatta sju minuterna. I samma luft som Per valt flög även Dietrich Sauter och Dirk Halbmeier, båda från Tyskland. Dietrich flög 397 sekunder vilket räckte till andraplatsen i tävlingen och Dirk flög 363 sekunder vilket räckte till tredjeplatsen. Per tog alltså sin första delseger i Världscupen för säsongen efter att varit ensam om att flyga sju minuter i den sista finalflygningen.

Under den första tävlingen, Baltic Cup, som arrangerades av Litauen var vädret mer lynnigt än under Estonian Cup. Starka vindar och mycket turbulens gjorde att det var mycket små marginaler när man valde termik. Per missade tid redan i första grundstarten trots ett bra valt tillfälle, lite oflyt. Sedan blev det ytterligare en miss för Per i tredje starten. Trots de båda missade starterna slutade Per på tolfte plats, vilket visar hur svårt det var under dagen. Robert hade också två missar under grundstarterna, men inte lika stora missar som Per.

Inför den fjärde och sista grundstarter hade Robert chans att klättra upp på en femteplats. Tyvärr kom Roberts andra miss för dagen i den sista grundstarten men sluttiden räckte ändå till en meriterande sjätteplats för Robert. Segrade i tävlingen gjorde Povilas Cibulskas från Litauen.

Nästkommande helg fortsätter Världscupen för Norbergsflygarna på Salisbury Plains i England.