Per tog pallplatser i USA

27 FEB 2012 09:50
Under en veckas intensivt tävlande i öknen i Lost Hills utanför LA i Californien kan Per Findahl från Norbergs Flygklubb räkna in två tredjeplatser i Världscupen som också ger en tredjeplats i den totala Världscupen i skrivande stund.
  • Skapad: 27 FEB 2012 09:50

På kortet: Per Findahl, Roland Koglot och Sergey Makarov efter Pan American tävlingen.

Tävlingsveckan inleddes med Kiwi cup som arrangerades av Nya Zealand. Vädret var ypperligt under tävlingen, svaga vindar och väl markerad termik. I den andra grundstarten fick Per problem med en vinge på en nykonstruerad modell. Problemet gjorde att start två missades och gav slutligen en placering runt 50:e plats.

Den andra Världscuptävlingen arrangerades av Canada. Tävlingen var även officiell Pan American cup, men lag utanför Amerika fick också delta. I lagtävlingen hade Sverige ett lag tillsammans med en flygare från Australien, I laget flög Per Findahl, Anders Persson och Phil Michel. Alla tre i laget flög mycket säkert under grundomgångarna och tog sig till final. Endast ett till lag hade fullt under grundomgångarna vilket gjorde att Ryssland och Sverige slogs om segern i Pan America i finalen. Tyvärr tappade Phil tid i den första finalflygningen på fem minuter vilket gjorde att Ryssland, som fick med alla tre tävlande till sjuminutersfinalen, tog hem segern i lagtävlingen med Sverige/Australien på andra plats. Per och Anders klarade fem minuter och flög i sjuminutersfinalen. Här klarade endast Per de sju minuterna och gick vidare till tiominutersfinalen nästkommande morgon. Per gjorde en bra flygning som, tog mark efter 6 min och 36 sek. Tiden räckte till bronspengen i tävlingen. Segrade gjorde Roland Koglot, Slovenien med en flygning på 7 min och 15 sek och andraplatsen togs hem av Sergey Makarov, Ryssland som flög 7 min.
     Tävlingsveckan avslutades med Max man International som arrangerades av USA. Vädret var perfekt under hela veckan så det blev en tät och tuff avslutning. Per flög säkert hem de sju grundstarterna med max flygtid och gick som enda svensk till final. Femminutersfinalen klarades utan problem. I sjuminutersfinalen fick Per problem med sin förstamodell och fick istället flyga med reservmodellen. Flygningen räckte ändå väl till för att klara sju minuter och deltagande i tiominutersfinalen nästkommande morgon. Morgonflygningen gick bra för Per som flög ihop 7 min och 40 sek. Men än en gång visade det sig att Roland Koglot från Slovenien flög vassast och tog en ny seger med en tid strax över nio minuter, även denna gång tog Sergey Makarov, Ryssland hem andraplatsen med en tid starx över åtta minuter. Victor Stamov från Ukraina gavs en tid som var längre än Pers, men tiden stämmde inte på grund av en tidtagarmiss. Resultatet justerades så Per fick sin bronspeng även i Max man tävlingen.

Världscupen fortsätter i mars för Norbergs flygklubb, då flygs Nordens tre istävlingar som även ger Iceman titeln till den flygare med bästa sammanlagda resultat på de tre Världscuptävlingarna.