Reslutat från TWTIA 2010

20 SEP 2010 10:00
I helgen arrangerade Norbergs Flygklubb The Winner Takes It All, den andra tävlingen i uttagningsserien där landslaget i friflyg 2012 ska tas ut.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:18

Resultat från TWTIA 2010

Tävlingen hölls på åkermark mellan Örebro och Kumla under bra väderförhållanden. Även om vindarna under dagen var måttliga och solen visade sig under stora delar av dagen var termiken ändå svårfunnen och turbulent, så det blev en utslagsgivande tävling.

I klass F1A ställde Norberg upp med tre juniorer och lika många seniorer. F1A tävlingen inleddes lysande för norbergsflygarna, bara maxflygningar i protokollet. Juniorerna Daniel Åsberg och Henrik Westén hade det svårast under dagen av norbergsflygarna. De plockar sin luft från marken genom att se på andra modeller och känna av vind och temepraturskiften. Det var mycket svårt under dagen, men trots detta lyckades de båda klara fyra maxflygningar var, riktigt vasst fluget. En miss kom för Daniel i andra starten då han fick 146 sekunder, Henrik fick sin miss i start fyra då han fick ihop 159 sekunder. Oskar Findahl behärskar snurrekrokstekniken och kan därför känna på luften vilket ökar säkerheten att hitta termik betydligt. Oskar flög fyra max på raken men fick också han en miss i sista starten då han flög ihop 159 sekunder. Martin Jonsson från Ganef var ensam junior om att klara max i alla grundstarterna och segrade. Andraplatsen delades mellan Oskar och Henrik som slutade på samma tid, tredjeplatsen togs hem av Daniel.

I seniortävlingen flög norbergsflygarna mycket säkert trorts att de även höll i trådarna för arrangemanget. Alla hade max inför den femte och sista grundstarten. Robert Hellgren plockade en fin termikblåsa och många av konkureneterna flög på Roberts modell som såg ut att ligga i bra termik. Konkurrenterna maxade sina flygningar men Robert hade riktig otur då modellen blev störd av den turbulenta termiken så den ramlade ur den fina luften. Det blev en flygning på 113 sekunder och ras i resultatlistan. Per Findahl och Kosma Huber från norbergsklubben gick vidare till finalen efter fem maxflygningar var. I femminutersfinalen fick Kosma bra luft tidigt och kopplade sin modell. Tyvärr var det mycket turbulent och Kosmas modell tog mark efter 125 sekunder vilket räckte till tredjeplatsen i tävlingen. Per Findahl kopplade efter att 3/4 av tiominutersperioden för att hitta luft gått. Det blev en hyfsad start med flappermodellen som såg också ut att ligga i bra luft. Flygningen räckte till fem minuter och seger eftersom Per var ensam om att klara den tiden.

I klass F1B blev det till slut en final mellan de två norbergsflygare som ställde upp i tävlingen. Av samtliga startande hade endast Bror Eimar och junioren Oskar Findahl lyckats med konststycket att flyga fem maxflygningar i grundomgångarna. I femminutersfinalen var Oskar först att flyga. Oskar kom inte upp så högt som han brukar, troligen var det något problem med propellernavet som ställde till det för Oskar. Trots den relativt låga utgångshöjden flög Oskars modell mycket bra och luften verkade fin. Det blev en flygning på 252 sekunder vilket räckte till andraplatsen. Bror fick till en mycket bra flygning på fem minuter som gav seger i tävlingen.