Resultat från Swedish Moose Cup & Bear Cup

09 MAR 2015 15:08
Den gångna helgen arrangerade Norbergs Flygklubb Friflygtävlingen Swedish Moose Cup i samarbete tillsammans med Finlands friflygare som arrangerade tävlingen Bear Cup. Tävlingsplatsen var den fantastiska Pyhäjärvi utanför Säkylä i Finland.
  • Skapad: 09 MAR 2015 15:08

Swedish Moose Cup

Bear Cup

Norbergs Flygklubb tävling flögs först. Vädret var superbt och de tävlande från nästan 10 länder fick en fantastisk dag på sjön. Förutom att arrangemanget blev lyckat fick också Norbergs Flygklubb flera framskjutna placeringar. Efter att de fem grundomgångarna flugits hade Kosma Huber, Per Findahl, Robert Hellgren och junioren Robert Westerlund full flygtid i klass F1A, Bror Eimar hade full tid i klass F1B. Efter den första finalflygningen i klass F1A där sju minuter skulle uppnås klarade sig bara Kosma Huber vidare till niominutersfinalen. I den sista finalflygningen segrade John Carter från England och Kosma tog hand om bronspengen. I juniortävlingen var förstaplaceringen klar efter första finalflygningen. Robert Westerlund gjorde en mycket fin flygning och tog hem förstaplatsen. Karl Männik, Estland tog silvret och Gert Nulk, Estland tog bronset. I klass F1B behövdes bara en finalflygning. Bror Eimar gjorde en suverän flygning och var ensam om att klara maxtiden på sju minuter och segrade med nästan 1,5 minuts marginal till tvåan Juhani Isotalo från Finland.

Andra tävlingen att flygas var alltså Finlands Bear Cup. Under tävlingsdagen blåste det bra mycket mer än gränsen 9 m/s så reservdagen var tvungen att användas. Vädret var tufft även under reservdagen med bitvis hårda vindar. Norbergs flygare flög ändå mycket bra och Robert Hellgren, Kosma Huber, Per Findahl och Robert Westerlund klarade sig till den 10 man starka finalen. I klass F1B lade Bror Eimar beslag på silvret med 6 missade sekunder.  Den första finalen flögs med sju minuters maxtid. Robert Westerlund fick ett mekaniskt problem med sin modell och missade lite tid, resterande svenskar klarade sig vidare till elvaminutersfinalen. Robert Westerlunds fina flygande under dagen belönades med ett silver i juniorklassen, segrade gjorde Tommi Tähkä, Finland. I den sista finalen blev Kosma den enda som klarade maxtiden på elva minuter och segrade. Även andraplatsen togs av Norbergs Flygklubb genom en flygning på strax över tio minuter för Robert Hellgren. Per Findahl tog hem femteplatsen med en flygning på strax över sju minuter.

Kosma

Kosma Huber under Bear Cup.

I totala Världscupen ligger nu både Kosma och Per med i toppen, i juniorernas Cup ligger Robert Westerlund med i toppen.

Nästa helg fortsätter Världscuptävlandet för Norbergsflygarna med tävling i Gjövik i Norge. Där avslutas säsongens Iceman serie.