Säsongspremiär på andra sidan Atlanten

24 FEB 2011 07:41
Årets Världscup i friflyg inleddes förra veckan med två tävlingar i Lost Hills strax utanför Los Angeles i USA. Förutom de två Världscuptävlingarna flögs ytterligare tre nationella tävlingar. Från Norbergs Flygklubb deltog Per Findahl.

• Skapad: 24 FEB 2011 07:41

Tävlingsveckan inleddes med Isaacson Winter Classic där det tävlades i klass F1H. Vädret var strålande med sol och svaga vindar. Per Findahl var en av fem som tog sig till finalen. Chris Edge, England, och Per klarade den första finalflygningen på fyra minuter. I den avgörande flygningen segrade Per med en flygning på 227 sekunder.

Under tävlingsdag två flögs den första Världscuptävlingen i klass F1A, Anselmo Zeri Memorial contest. Per fortsatte med säkert flygande och var en av 14 som klarade samtliga sju grundstarter och tog sig till finalen. I femminutersfinalen klarade sju tävlande av maxtiden, Per var en av dem. I sjuminutersfinalen var det två tävlande som flög klart längst. Det blev en knapp seger för Roland Koglot från Slovenien som precis klarade sju minuter. Per fick nöja sig med andraplatsen med tiden 412 sekunder, endast åtta sekunder från max flygtid. Tredjeplatsen togs av Brian van Nest från USA med tiden 333 sekunder.

Den tredje tävlingen som flögs var Pan American. Per missade lite tid i en av grundstarterna och placerade sig inte i toppen individuellt. Men Per fick ändå med sig en andraplats i lagtävlingen där han flög tillsammans med Victor Stamov, Ukraina och Roland Koglot Slovenien. Segrade i lagtävlingen gjorde USA’s första lag med Mike Mckeever, Steve Spence och Ken Bauer.

Tävlingsveckan avslutades med den andra Världscuptävlingen för säsongen, Max Men International. I klass F1A missade Per lite tid i den första grundstarten och var borta från tätstriden. Roland Koglot tog en ny seger och leder i skrivande stund klart Världscupen med Per på andra plats.

Den sista tävlingsdagen flögs F1H i Max Men tävlingen. Per flög säkert hem alla grundstarterna och tog sig till final. Den första finalen då fem minuter skulle flygas klarades av de flesta som tog sig till final. I sjuminutersfinalen klarade sig bara fyra tävlande, Per, Mike McKeever, USA, Brian van Nest, USA och John Cooper, England. I niominutersfinalen flög Per hem sin andra F1H seger för veckan då han klarade drygt sex minuter att jämföras med Brians tid på drygt tre minuter, en tid som räckte till andraplatsen.

För Norbergs Flygklubbs friflygare fortsätter Världscupen med tre tävlingar på is i mitten av mars.