Scandinavian Free Flight Week 2014

01 JUL 2014 16:02
Under en långhelg har Norbergs Flygklubb stått som huvudarrangör när tre Världscuptävlingar i Friflyg flygits på Rinkabys övningsfält beläget mellan Åhus och Kristianstad i Skåne.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:20

Till tävlings sidan

Flygare från nästan 20 nationer var på plats när tävlingarna drog igång i torsdags.

Den första tävlingen som flögs var Swedish Cup och som arrangör stod Sverige med staben Per Findahl, Robert Hellgren och Oskar Findahl i spetsen. Tävlingen började med mycket bra förhållanden men ändå lite lurig termik i start tre. En åskstorm tornade upp sig och arrangören var tvungen skjuta på start fyra till sen eftermiddag eftersom det naturligtvis är livsfarligt ha hundratals personer ute på ett öppet fält under åska. De två avslutande grundstarterna flögs efter åskan och 24 personer tog sig till final i klass F1A, 12 i klass F1B, 3 i F1C och 4 i F1Q. Efter två finalflygningar stod Jama Darnier från Canada som segrare i klass F1A, Bror Eimar från Sverige och Norberg segrade i klass F1B, Juri Roots från Estland i klass F1C och Andreas Lindner från Tyskland i klass F1Q. För Norbergs Flygklubb blev övriga framskjutande placeringar junioren Robert Westerlunds seger i F1A-juniorer och Kosma Hubers tiondeplats i F1A.
Danmark arrangerade under fredagen Danish Cup och nu kunde övriga norbergsflygare som tidigare konsentrerat sig på att arrangera istället konsentrera sig på att flyga. Vädret var mer svårflyget nu än under Swedish cup, mer vind och turbulent och svårbemästrad termik. Men Norbergsflygarna visade att de behärskar sitt hemmafält bra. I F1A tog sig Per Findahl, Robert Hellgren och Kosma Huber sig vidare till den åtta man stora finalen. På grund av mer regn och åska blev finalen skjuten på till söndag morgon. Per fick den främsta placeringen med en tredjeplats i klass F1A efter en flygning på 379 sekunder, segrade gjorde Anton Gorskiey Ryssland med tiden 412 sekunder. Bror slutade på 12 plats i F1B. Junioren Robert Westerlund hade ett par småmissar under dagen, men tiden 772 sekunder räckte ändå till seger i F1A-juniorer.
Norge avslutade under söndagen med att arrangera Norwegian Cup. Förhållandena var perfekta med svag vind och mulet. Norbergsflygarna fortsatte flyga bra under grundomgångarna och till finalen i F1A tog sig åter igen Per Findahl och Robert Hellgren. I klass F1B klarade sig Bror Eimar felfritt genom grundomgångarna. Den första finalen på på fem minuter klarade Bror och Per. Avgörandet i tävlingen kom i niominutersfinalen då Mikhail Kosonozkin, Ryssland segrade i klass F1A med en flygning på 6 min och 25 sekunder, Andraplatsen togs av Per Findahl med tiden 6 min och 9 sekunder, endast två sekunder före tredjemannen Jama Darnier. I klass F1B missade Bror precis pallen efter en flygning strax under fem minuter. I klass F1A-juniorer vann åter igen Robert Westerlund före Aleksejs Zaharov från Lettland på andraplatsen.
Under lördagen arrangerade även Norbergs Flygklubb en småklasstävling som blev mycket uppsakttad. Så med mycket lovord från många av deltagarna under långhelgen kan Norbergs Flygklubb känna sig stolta över ett i stort sett perfekt arrangemang.
Världscupen fortsätter för Norbergsflygarna med två tävlingar strax innan EM i Rumänien i början av augusti.