Skolmästerskap 2011 KPG

08 JUN 2011 16:25
Årets skolmästerskap i Katapultglidarklassen KPG genomfördes på Bålsjöfältet i Norberg tisdagskvällen den 7/6. Tre skolor hade i år visat intresse för att delta, men slutligen blev det bara Centralskolan i Norberg och några gymnasieelever från Brinellskolan i Fagersta som skulle komma till start.
  • Skapad: 08 JUN 2011 16:25

Resultat från tävlingen

Vi fick dock ett riktigt trevligt besök från Västerås under kvällen. Kosma Huber kom med några Norbergsflygare som bor i Västerås vilket resultarade i att vi slutligen blev tre skolor som deltog i tävlingen. Mästerskapen var terminens avslutning av samarbetet mellan Flygklubben och Centralskolan i Norberg, ett samarbete som skett genom idrottslyftet. Totalt hade ett drygt tiotal elever byggt och flugit katapultmodeller under terminen, nu kom en tredjedel av dessa till start. Eleverna från Brinellskolan hade själva byggt modeller under året men också agerat bygg- och flygledare.

Inledningen av tävlingen blev riktigt svår, ett åskväder tornade upp sig i väster och det blåste starkt in mot åskmolnen. Vi flög ändå i vinden och turbulensen, men det var inte lätt. Henrik Westén fick till den enda riktigt fina flygningen i termik strax innan fikapausen, en flygning som resulterade i en maxflygning men också tyvärr i en bortflugen modell.
Efter en fikapaus så kunde tävlingen fortsätta. Nu hade åskvädret dragit undan och vinden mojnat rejält. De som sparat flygningar kunde nu ganska lätt bättra på sina tider i det mer lättflugna vädret. Förstagångsflygaren Aron Hassanpour fick hjälp att trimma in sin kärra och flög två fina flygningar på 21 sekunder var. Oskar Findahl fick sin bästa kärra förstörd innan fikapausen efter en landning på asfaltbanan och brottades med trimmet på reservmodellen. Inte kul med en modell som ligger och glider på asfalten i 10 m/s vind. Daniel Åsberg fick också känna av banan. Modellen råkade ut för extrem turbulens strax innan landningen och stallade i full fart i banan. Efter detta gick modellen lätt ner i bakfickan och reservmodellen måste fram. Daniel Bergenheim som fått ihop flest modeller under byggsäsongen lyckades med flera fina flygningar och tog slutligen hem fjärdeplatsen. Micke Lönn visade också på bra anlag för flygandets konst och flög flera fina flygningar med sin Rakt Upp modell. Efter att vinden varit svag ett tag så vred den 180 grader och ökade något vilket medförde att flera modeller nu letade sig till skogen på andra sidan fältet. Henrik Hellgren stod för den andra bortflygningen för dagen då hans modell förvann en bit inne i skogen och kunde inte hittas igen. När vinden avtog kom istället nästa gissel, knotten. Det gällde att hålla igång flygandet för att inte bli uppäten. Efter två timmar på fältet hade samtliga flygare flugit sina åtta starter. Sekritariatet strök bort de tre sämsta starterna för varje tävlande och räknade ihop tiderna för de fem bästa flygningarna. Under prisutdelningen kunde vi konstatera att den nya juniormästaren heter Henrik Westén, grattis! Plåster på såren för den bortflugna modellen! Nytt för i år var att även seniorledarna hade en tävlingsklass. Segrade här gjorde Per Findahl strax för Kosma Huber. Från Norbergs Flygklubb hoppas vi på intresse även nästa år för denna trevliga tävlingsform!