Svenska Friflyg Mästerskapen 2008

15 JUN 2008 22:13
I helgen avgjordes Svenska Mästerskapen i friflyg på Rinkabys övningsfält strax utanför Kristianstad i skåne. Norbergs Flygklubb hade en bra helg och fick med sig två SM guld från tävlingarna.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:18

Vädret var utsökt med svaga vindar och soligt inledningsvis, när sjöbrisen sedan tog i på eftermiddagen blev det betydligt svårare. Denna kombination av väder under båda tävlingsdagarna gav utslagsgivande SM-tävlingar.

Under den första dagen flögs de stora internationella klasserna F1A, F1B och F1C. I klass F1A hade Norberg med tre tävlande. Per Findahl, Robert Hellgren och Ulf Edlund. Robert och Ulf tappade en del tid i de inledande grundstarterna medan Per flög fullt tills den sista grundstarten. Per fick problem med sin modell i sista starten och tappade en del tid, men lyckade ändå ta hem tredjeplatsen i tävlingen. Robert och Ulf slutade i mitten av resultatlistan. Segrade i klass F1A gjorde slutligen Göran Trogen, Gagnef, med Mikael Holmbom, Matfors, på andra plats.

I klass F1B deltog Oskar Findahl och Bror Eimar från Norberg. Oskar klarade sig till den fjärde grundstarten då modellen gick vänster i utkastet på grund av den byiga sjöbrisen. Det blev en miss på några sekunder och Oskar var således borta från finalen. Bror klarade samtliga grundstarter och var en av fyra som skulle flyga final. Bror genomförde en stabil femminutersfinal och sedan en suverän sjuminutersfinal, vilket gav en förkrossande seger i tävlingen och Norbergs första SM-guld 2008. På andra plats slutade Gunnar Wivardsson, Matfors, och på tredjeplatsen slutade Håkan Broberg, Gagnef. Oskar slutade närmast utanför finalen på en femteplats. Oskar blev främsta junior i tävlingen. Norbergs Flygklubb tog hem andraplatsen i lagtävlingen strax efter Gagnefs Flygklubb som segrade.

Under tävlingens andra dag flögs de små internationella och nationella klasserna. Norbergs Flygklubb hade här med fem deltagare. Största bedriften under dagen stod junioren Oskar Findahl för. Oskar plockade termiken suveränt under dagen och var en av tre som klarade samtliga grundstarter i klass F1H i seniortävlingen. I den första finalflygningen där fyra minuter skulle flygas var Oskar ensam om att klara maxtiden efter ytterligare fint termikplockande och blev således svensk seniormästare i klass F1H, suveränt fluget !. Norbergs Flygklubbs andra SM-guld var ett faktum ! Andraplatsen belades av Per Findahl som flög två minuter i finalen, tredjeplatsen togs hem av Anders Persson, Malmö. Robert slutade på fjärde plats efter några missade sekunder i sista grundstarten.

Tävingarna i helgen var också den sista i en serie av fyra för att ta ut landslaget som ska representera Sverige vid Världsmästerskapen i Kroatien nästa år. Norbergs Flygklubb har redan Per Findahl med i tävlingarna eftesom han flyger som regerande mästare i klass F1A. Efter helgen är det också klart att Robert Hellgren flyger i laget i klass F1A. I klass befäste även Bror sin plats i F1B-laget med sin seger, medan Oskar tappade sin lagplats i F1B och hamnade som första reserv på fjärde plats. Oskar är dock klar för deltagande i juniorlaget där Europamästaerskapen flygs i Rumänien 2009.