Svenska mästerskapen i F3K på Bålsjöfältet i Norberg

05 SEP 2012 08:06
Nu till helgen (lördag 8/9 och söndag 9/9) flygs de Svenska mästerskapen i F3K på Bålsjöfältet i Kärrgruvan, Norberg. Norbergs Flygklubb står som arrangör.
  • Skapad: 05 SEP 2012 08:06

Klass F3K är en flygklass där man flyger med radiostyrda segelmodeller som kastas upp med diskusteknik. Man flyger i heat där upp mot 9 tävlande flyger tillsammans under 10 minuter. Ett flygmoment ska klaras av under dessa tio minuter, det kan exempelvis vara att den tävlande ska flyga 5 flygningar med 2 minuters maxtid eller att de två sista flygningarna räknas, 4 minuters maxtid, det finns drygt 10 olika moment. Flygmomenten bygger alltså på att hitta termik, landa på rätt tid och sedan kasta modellen snabbt.

Norbergs Flygklubbs friflygare har lite svårt att visa upp friflyggrenen på hemmaplan eftersom det inte finns några fält som är stora nog för att arrangera en tävling på i närheten. Men i klass F3K behövs inte så stora ytor så Bålsjöfältet fungerar utmärkt. I klass F3K är inte norbergsflygarna med i sverigetoppen än, men tävlingen kommer ändå att bli mycket spännande. Efter Europamästerskapen som flögs i Frankrike för en månad sedan har Sverige visat att vi har några av de bästa piloterna i Europa, det svenska seniorlaget tog guld vid EM och juniorlaget tog brons. Oskar Findahl från hemmaklubben var med i juniorlaget i Frankrike. Förutom att tävlingen är SM så är tävlingen också den enda uttagningstävlingen till landslaget 2013 så vi kan räkna med en riktig fight om de tre första åtråvärda platserna som bildar laget 2013.

Allmänheten hälsas hjärtligt välkomna till Bålsjöfältet i helgen för att titta på tävlingen. Tävlingen börjar klockan 11:00 lördag och klockan 10:00 söndag. Vi flyger båda dagarna till sen eftermiddag. Avbrott kan ske beroende på väderläget.