Två segrar för Per Findahl i Slovakien

29 APR 2008 15:47
I helgen flögs Slovakiens två Världscuptävlingar i friflyg, City Cup Of Lucenec och Novohrad Cup strax utanför staden Lucenec i Slovakien. Per Findahl var den enda Norbergsflygaren på plats denna gång.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:18

Under den första tävlingsdagen flögs City Cup Of Lucenec under perfekta förhållanden, svag vind, sol och varmt. Redan under den första grundstarten var termiken igång och många långa flygningar kunde noteras. Per flög säkert inledningsvis i tävlingen och säkrade maxflygningrna till start tre. I start fyra inträffade en kollission mellan Pers modell och en tjeckisk modell i kopplingsögonblicket. Risken att sådant ska inträffa är mycket liten, men ibland händer det. Trots en del skador på Pers modell klarades maxflygning. De avslutande grundstarterna gick också bra för Per som var en av 15 som klarat alla grundstarterna med max flygtid. Kvällen kom, vinden ökade och temeraturen föll. Den första finalflygningen flögs därför under ganska svåra förhållanden. Per fick till den bästa flygningen och gick segrande ur finalen efter en flygning på strax över fyra minuter. Eftersom deltagarantalet var stort i tävlingen blev dessutom bonuspoängen i Världscupen riktigt bra. En viktig vinst alltså, en vinst som just nu tog upp Per i ledning i den totala Världscupen.

Under söndagen flögs sedan Novohrad Cup. Vädret var om möjligt ännu bättre denna dag, någon grad varmare och slutligen mindre vind till finalflygningarna. Arrangören valde att flyga en längre flygning på fem minuter istället för de sedvanliga tre minuterna i den första grundstarten för att få ner antalet deltagare i en eventuell final. Per klarade den inledande flygningen tillsammans med ett tiotal andra tävlande. Under dagen var termiken svårbedömd och många tappade tid. Inför den sista grundstarten var Per ensam om att flugit max i alla grundstarterna. En maxflygning skulle alltså räcka för seger i tävlingen. Per höll nerverna under kontroll och flög hem en säker max i sista starten och tog även hem segern i Novohrad Cup.

Världscuppoängen som segern i Novohrad Cup gav hade naturligtvis suttit bra att räkna med i Världscupsammandraget för Per eftersom deltagarantalet även under denna tävling var stort. Men tyvärr så säger reglerna att varje tävlande bara får räkna ett Världscupresultat från varje europeiskt land i Värdscupsammandraget trots att varje land får arrangera två Världscuptävlingar. Därför så missar Per de poäng som segern i Novohrad Cup gav.

Norbergs Flygklubb fortsätter sitt tävlande i Världscupen nästa helg med två tävlingar strax utanför Vilnius i Litauen.