Två totalsegrar i Världscupen i friflyg !!

02 NOV 2009 17:50
Norbergs Flygklubb har fått två totalsegrar i Världscupen i friflyg eftar att den sista Världscuptävlingen för säsongen flögs i helgen utanför Bern i Schweiz. I klass F1A juniorer tog Oskar Findahl hem totalsegern på 153 poäng. I klass F1A seniorer tog Per Findahl hem totalsegern med 155 poäng.
  • Skapad: 02 NOV 2009 17:50

Till resultatlistan

Seniorcupen avgjordes i den absolut sista flygningen för säsongen då finalflygningen i Bern blev helt avgörande. Ingen av de jagande om förstaplatsen lyckades dock ta segern från Per.

Oskar Findahl har haft ett helt suveränt år i klass F1A, hans första år i F1A-klassen. Världscupsegen är naturligtvis höjpunkten under året tillsammans med tredjeplatsen som han tog hem vid Junior EM i Rumänien i augusti. Oskar har tagit ett kliv rakt in i världseliten i klass F1A. De tre segrarna som bäddade för Oskars totalseger i Världscupen togs med början i Norge och seger i tävlingen Holiday on ice som flögs på sjön Mjösas is i mars. Sedan kom nästa seger i Stonehenge Cup som flögs på Salisbury Plains i England i maj. Den tredje segern var den största för året då Oskar segrade i tävlingen 7th Memorial Vilima Kmocha i Kroatien, uppvärmningstävlingen innan senior VM i juli. Oskar har även ett mycket starkt fjärderesultat med en andraplats i Salonta Cup som flögs i Rumänien strax efter junior EM. Andraplatsen i juniorcupen togs av Anrijs Plumje från Lettland. Anrijs har även han tre segrar under året, men inte alls lika bra bonuspoäng som Oskar. Anrijs slutade på 151 poäng. Tredjeplatsen togs hem av Nikolay Bardarov från Bulgarien. Även han har tre segrar, men helt utan bonuspoäng, vilket gav 150 poäng.

Pers tre segrar som slutligen gav segen i Världscupen togs med början i Litauen i början av maj då Per segrade i tävlingen Estonian Free Flight Cup. Helgen efter Estonian Free Flight Cup segrade Per i England under Stonehenge Cup. Den tredje segern kom sedan i juli då Per tog hem segern i tävlingen Vörös Jenö Memorial som flögs på pusztan utanför Tass i Ungern. Under hösten har flera tävlande varit snubblande nära att ta totalsegern från Per, men inte lyckats. Den som kom närmast var tvåan Tomaz Slokar från Slovenien. Tomaz hamnade slutligen på 154 poäng, endast en poäng från segern. Tomaz tredje vinst i Sisca Cup i Kroatien i september gav inte tillräckligt med bonuspoäng för att han skulle gå förbi Per. Trean Kimmo Kulmakko från Finland hade två segrar med många bonuspoäng, men han lyckades inte, trots ivrigt jagande, inte ta hem någon tredje seger och slutade på tredjeplatsen med 148 poäng. I Bern var Roland Koglot från Slovenien närmast att ta segern från Per. En riktigt lovande flygning i den sista finalen såg ut att ge maxtid, men modellen tappade tid i slutet av flygningen och Roland slutade på sjätte plats i tävlingen, en vinst var ett måste för att Roland skulle passera Per.

Norbergs Robert Hellgren slutade på 26 plats i klass F1A, en placering som kan ändras något då inte alla resultat är införda i den officiella listan i skrivande stund. Precis samma placering slutade Bror Eimar på i klass F1B, men även här saknas några resultat så placeringen är preliminär i skrivade stund.

Bror & Robert Per, Oskar, Robert & Bror

Kort om Världscupen 2009:
Säsongen började i mitten av februari med tävlingar i Lost Hills, Californien, USA. 42 tävlingar har sedan flugits med den avslutande tävlingen för säsongen nu i helgen i Bern, Schweiz. Totalt har det tävlats i 28 länder. Norbergs Flygklubb har haft tävlande med på 14 tävlingar i 13 länder, Norbergs Flygklubb har tävlat i Världscupen 2009 i USA, Finland, Norge, Sverige, Danmark, Litauen, Estland, Slovenien, England, Ungern, Kroatien, Rumänien, Italien.

En vinst i en Världscuptävling ger 50 poäng, tävlingar med många deltagare ger dessutom bonuspoäng. Placeringar ner till 24:e plats ger Världscuppoäng. De tre bästa resultaten under året räknas ihop till ett slutresultat. Delas resultat mellen flera skiljer man de tävlande åt med fjärderesultatet.
I F1A har knappt 400 tävlande tagit Världscuppoäng under året.

Tidigare resultat i Världscupen för Norbergs Flygklubb:
Per Findahl har tidigare totalsegrat fem gånger i klass F1A 1993, 2003, 2004, 2005 och 2008.
Bror Eimar har totalsegrat i klass F1B 1992.
Oskar Findahl har totalsegrat i juniorernas Världscup i klass F1B 2007.

Lite om sporten Friflyg
Friflyg är en sport där vi tävlar med friflygande, ej radiostyrda, modellplan. Sporten är att försöka få planen att flyga så länge som möjligt. Här nedan följer lite kort vad den tävlande måste behärska för att lyckas:

Den tävlande måste kunna trimma sina modeller så att de flyger så bra som möjligt och fungerar som de tävlingsredskap de är.

Många tävlande väljer att bygga sina egna modeller och måste därför behärska att bygga och konstruera sina modeller, tävlingsredskapen. Vi använder lätta trämaterial, kolfiber, kevlar och en hel del finmekanisk och elektronisk utrustning för att bygga våra modeller. Speciella regler begränsar modellens prestanda genom att begränsa bärytan och minimivikten. För att inte gå för djupt in på reglerna, kan man säga att modellerna är 2-2,5 meter mellan vingspetsarna och väger strax under halvkilot. Det går även att köpa färdiga tävlingsmodeller.

Den tävlande måste dessutom vara duktig på att bedöma det väder, som modellen ska flyga i. Under en tävling är det alltid förmågan att hitta termik som avgör vem som flyger längst. För att behärska detta krävs enormt med träning och man kan aldrig bli helt fullärd! Lägg därtill att den gren av friflyg, som jag sysslar med, är mycket konditionskrävande, förflyttningarna kan vara uppåt 35 km under en tävlingsdag. Friflyg är med andra ord en mycket tuff, krävande och utmanande sport.