VM Brons i Friflyg VM

07 MAJ 2011 21:00
Norbergs flygklubb fick en bronsmedalj när friflyg VM avgjordes i
Embalse, Argentina. Under den första tävlingsdagen flögs F1A och Robert
Hellgren och Per Findahl från Norberg var med i det svenska laget
tillsammans med Mikael Holmbom från Matfors.
  • Skapad: 07 MAJ 2011 21:00

För komplett resultat: Friflyg VMs hemsida

Tävlingen inleddes med måttlig vind och fina förhållanden. Både Robert och Per klarade den förlängda maxtiden på 3,5 minut i den första starten. Under den andra grundstarten ökade vinden snabbt och var bitvis upp mot 9 m/s, vilket medförde att det blev rejält svårfluget. Både Robert och Per flög ändå säkert hem maxarna. Även start tre gick bra för alla svenskar. I start fyra råkade Robert ut för en linkorsning och fick lov att göra en omstart. Tyvärr så gick Roberts modell ut till vänster i omstarten och kom inte med i termiken. Flygningen räckte inte till en max för Robert. Även Mikael tappade tid i start fyra, så endast Per återstod med max flygtid av svanskarna. Per höll ihop flygandet fint under resterande grundstarter och gick tillsammans med 16 andra till final. Under den första finalflygningen då fem minuter skulle flygas kom en rejäl termikblåsa som Per flög i. Modellen kom lite på kanten av den bästa luften, men flygningen räckte till max tid. I den andra finalflygningen som flögs strax innan mörkret lade sig skulle sju minuter flygas, 12 tävlande återstod. Per var en av de sista att koppla sin modell under tiominutersperioden som finalisterna hade på sig att flyga. Det blev en fin start med bra luft i början av flygningen. I slutet av flygningen kom dock modellen ner ganska fort, men ändå blev tiden fina 278 sekunder. När resultaten sammanställts visade det sig att tiden räckte till en bronsmedalj. Segrade gjorde Yuri Titov från Ryssland med sju minuters flygtid och på andra plats kom Ivan Bezak från Slovakien med en flygning på strax över fem minuter. Robert slutade på 45 plats efter två missade grundstarter.

Bror Eimar från Norberg var en tredjedel av det svenska laget i klass F1B. F1B tävlingen flögs dagen efter F1A tävlingen. Bror flög kanonsäkert igenom samtliga grundstarterna och var därmed också klar för final. Tyvärr så valde Bror fel modell i det turbulenta vädret som rådde, modellen flög inte rent och tappade mycket höjd. Flygningen landade strax efter tre minuter vilket medförde att  Bror hamnade i slutet av startfältet i finalen.

Innan VM flögs Världscuptävlingen Embalse Cup. I F1A deltog både Per och Robert, Per tog sig till finalen. Tyvärr råkade Per ut för ett mekaniskt fel i sin modell och fick en kort flygtid i finalen. I klass F1B gick det bättre för Bror som tog sig till final i extremt svårt väder. I finalen utklassade Bror konkurrenterna och tog en säker seger och därmed fina poäng i Världscupen.