Världscupen 2007

05 DEC 2007 15:12
Oskar Findahl totalsegrare i F1B junior vid Världscupen 2007
  • Skapad: 05 DEC 2007 15:12

Oskar Findahl tävlande för Norbergs Flygklubb har svarat för den fantastiska bedriften att ta hem juniorernas Världscup i klass F1B år 2007. Detta stod klart efter att de sista Världscupresultaten sammanställts efter helgens tävlingar. Oskar flög en fantastisk vår/sommar säsong där han tog hem segrar på löpande band. Det var den fina inledningen av tävlingsäsongen som låg till grunden för segern i det totala Världscupsammandraget.

Oskar började med en seger i tävlingen Matfors VT som flögs i mars på Stödesjön utanför Sundsvall i Sverige. Oskar följde upp den segern med ytterligare en seger i Stonehenge cup som flögs på Salsbury Plains i England i maj. Sedan följde en seger i Swedish cup som flögs i Rinkaby i skåne i Sverige i slutet av maj. Det blev sedan ytterligare en seger i Världscuptävlingen  Nordic Cup som arrangerdes av Danmark och som flögs i Rinkaby i slutet av maj. Ytterligare en seger blev det under Jenö Vörös Memorial Contest som flögs på pusztan utanför staden Tass i juli i Ungern. Totalt var det tre tävlande som hade segrar i tre deltävlingar och som gav slutresultatet i Världscupen. Avgörandet kom i den fjärde deltävlingen där Oskar var ensam om att ha en seger. Segern för Oskar i den totala Världscupen för juniorer i klass F1B är historisk så till vida att det är första året som det arrangeras en Världscup för juniorerna i klass F1B.

Andraplatsen togs hem av Oleksander Kulakovsky, Ukraina och tredjeplatsen togs hem av  Mariana Savova, Bulgarien. Oskars fina flygande gav slutligen också en elfteplats i senorernas sammandrag i den totala Världscupen. Oskar var klart den främsta junioren i seniorernas sammandrag i klass F1B. Oskars placering var även den bästa från svensk sida i det totala världscupsammandraget i klass F1B. Segrade i senierernas Världscup gjorde slutligen Ivan Kolic, Serbien, med Igor Vivchar, Ukraina, på andraplatsen och Bernd Silz, Tyskland, på tredjeplatsen. Bror Eimar, tävlande för Norbergs Flygklubb, lade slutligen beslag på 36:platsen i den totala Världscupen i klass F1B. Bror segrade i Matforts VT och hade sedan en femteplats i tävlingen Salzland Cup som arrangerades i Tyskland i augusti.

För Norbergs Flygklubbs seniorer i klass F1A gick det också bra. Per Findahl lade till slut beslag på tredjeplatsen i den totala Världscupen i klass F1A. Detta genom en seger i Nordic Cup som arrangerrades av Danmark i slutet av maj, en andraplats i Krka Cup som arrangerades av Slovenien i början av oktober och en andraplats i Stonehenge Cup som arrangerades av England i maj. Därtill har Per en tredjeplats från tävlingen 5th Memorial Vilima Kmocha som arrangerades i Kroatien i juli och en tredjeplats från tävlingen  Anatolian Cup som arrangerades i Turkiet i oktober. Segrade i den totala världscupen  i klass F1A gjorde till slut Roland Koglot, Slovenien och andraplatsen togs hem av Mikhail Kosonozhkin, Ryssland. Robert Hellgren, Norbergs Flygklubb, lade beslag på 28:e platsen i den totala Världscupen i klass F1A. Roberts resultat är grundade på en andraplats i tävlingen Swedish Cup som arrangerades i Sverige i slutet av maj, en sjätteplats i tävlingen Anatolian Cup som arrangerades i Turkiet i oktober och en tiondeplats i tävlingen Nordic cup som arrangerades i slutat av maj av Danmark.

Lite fakta runt Världscupen 2007:
Det har totalt arrangerats 43 deltävlingar i 31 länder. Norbergs Flygklubb har haft deltagare med på 13 deltävlingar.
Totalt tog 376 tävlande poäng i seniorernas Världscup i klass F1A och 31 tävlande i klass F1B juniorer, 215 tog poäng i seniorernas Världscup i klass F1B.