Världscupen i friflyg 2010

09 NOV 2010 17:35
Världscup säsongen 2010 i friflyg har just avslutats. I år kan Norbergs Flygklubb inte skryta med någon totalseger som vi blivit bortskämda med de senaste åren, men väl en andraplats i juniorernas totalcup i klass F1A!
  • Skapad: 09 NOV 2010 17:35

Resultat från Världscupen 2010

Främsta svenska bedriften för året blev alltså Oskar Findahls andraplats i juniorernas totalcup i klass F1A. Oskar ledde till de tre avslutande tävlingarna återstod, men råkade ut för en ”fuling” av det bulgariska laget som såg till att en liten tävling i Bulgarien fick tillräckligt många deltagare så deras Nikolay Bardarov fick ihop tillräckligt många bonuspoäng för att gå förbi Oskar. ”Fulingen” var dock helt regelmässig så det är bara att gratulera Nikolay till guldet. Oskar tog sina151 Världscuppoäng genom seger i Bear Cup, Finland, Seger i Holiday on ice, Norge samt seger Stonehenge Cup, England.

I F1A cupen hade Per Findahl totalsegrar från 2008 och 2009 att matcha. Per lyckades inte med någon ny totalseger, men tog ändå den bästa svenska placeringen med en total fjärdeplats. Per segrade i Bear Cup, Finland och Salonta Cup, Rumänien. Det blev sedan två andraplatser i Baltic Cup, Litauen och Estonian Free Flight Cup, Estland. Sista Världscuptävlingen för året som hade svenskt deltagande blev Krka Cup som flögs i Slovenien. Per Findahl var på plats för att försöka förbättra sin tredjeplats i F1A cupen. Det gick inte som Per hoppats på, endast en 18 plats och ingen förbättring av poängen för Per. Det positiva var ändå att ”rätt” person vann och Pers tredjeplats stod kvar. Trodde man? Några dagar efter tävlingen hade arrangören ringt upp tidtagarna efter en del diskussioner angående tidtagningen i finalen. Efter samtalet ändrades resultaten till Pers nackdel, vilket medförde att Per blev nerpetad till fjärde plats. Verkligt konstigt förfarande, knappast regelmässigt, även om det troligen var rätt resultat som slutligen kom med i resultatlistan till Krka Cup.

Robert Hellgren tog en fin 31 plats i F1A cupen. Robert tog sina poäng genom en tredjeplats i Estonian Free Flight Cup, Estland, femte plats i Holiday on ice, Norge samt sjätte plats i Anatolian Cup, Turkiet.

Kosma Huber slutade på 76 plats i F1A cupen efter en femte plats i Swedish Cup, Sverige, en tolfte plats i Estonian Free Flight Cup, Estland samt en 16 plats i Kietrz Cup, Polen.

I klass F1B slutade Bror Eimar på 29 plats, detta efter seger i Bear Cup, Finland, tionde plats i Swedish Cup, Sverige samt 13 plats i Anatolian Cup, Turkiet.

I juniorcupen i klass F1B slutade Oskar Findahl på fjärde plats efter delseger i Stonehenge Cup, England, en andra plats i Baltic Cup, Litauen, samt en tredje plats i Estonian Free Flight Cup, Estland.

Riktigt roligt också för Norbergs Flygklubb att vi har två ytterligare juniorer som tagit poäng i juniorernas Världscup i klass F1A under året, Henrik Westén och Daniel Åsberg. Henrik Westén tog sina 20 Världscuppoäng för säsongen med en femteplats i klass F1A juniorer under Bear Cup, Finland. Henriks poäng räckte slutligen till 63 plats i juniorernas Världscup i klass F1A. Daniel Åsberg tog sina 18 poäng i F1A cupen efter mycket säkert flygande under Estonian Free Flight Cup, Estland, som gav en åttondeplats i F1A juniorer och slutligen 68 plats i juniorcupen i klass F1A.

Norbergs Flygklubb har under 2010 haft deltagare, och tagit poäng, i 11 deltävlingar arrangerade av 11 olika nationer.