Fina placering på Lost Hills

04 MAR 2018 10:35
Norbergs Flygklubb hade med Per Findahl och Bror Eimar när tre Världscuptävlingar flögs i Lost Hills, USA.
  • Skapad: 04 MAR 2018 10:35

Hitta resultatlistorna här!

Den inledande tävlingen Kiwi Cup visade på vädret som skulle vara under veckan. Knepig termik och lätt att göra misstag. Bror råkade ut för en timer som inte riktigt ville vara med och missade redan i första starten. Per klarade sig till start tre då han kopplade ihop med andra modeller, men föll ur termiken och landade kort till maxen. I F1H tävlingen klarade sig Per till finalen efter säkra grundomgångar. I första finalflygningen rasade dock Per ur termiken och missade tid. Per slutade på fjärde plats i tävlingen. Aviv Balassiano, Israel, segrade både i klass F1A och F1H, starkt fluget !

Nästa tävling i programmet var North American Cup. Per flög säkert genom grundomgångarna och tog sig till den 27 personer stora finalen. I klass F1B flög också Bror säkert genom grundomgångarna. Första finalen med sex minuters flygtid klarade både Bror och Per. Det blev nu en morgonflygning morgonen därpå med maxtiden 10 minuter. Per gjorde en mycket bra start. Men luften var rejält turbulent trots svag vind. Pers modell rasade fort i mitten av flygningen men gled ut bra i slutet. Modellen tog mark efter 400 sekunder, vilket räckte till silvret i tävlingen. Robert Lesko, Kroatien tog hem guldet med tiden 404 sekunder och bronset gick till Dirk Halbmeier, Tyskland med tiden 398 sekunder. Tätt i tätstriden !
I sista finalen strulade det för Bror, ena vingen lossnade ur bakre fästet i kastet. Luftcirkus med trasig modell som resultat, trist. Bror hann inte flyga reservmodellen. Placeringen för Bror blev 16.
Den avslutande tävling som flögs var Maxmen International.
Per flög åter igen säkert genom grundomgångarna. Men Per hade tur i en av starterna då linan inte kopplade ur i andra startförsöket. Modellen steg med linan fortfarande i modellen i fin termik. Det såg ut att vara kört för Per.... Men efter några minuter började modellen spirala i den starka termiken. Riktigt hör hastighet mot marken, men Per fick tag på linan igen och kunde starta modellen på nytt i samma blåsa ! Skön maxflygning !
Bror klarade sig också säkert genom grundomgångarna. Både Per och Bror flög säkra max i den första finalen då sex minuter skulle uppnås. Maxtiden höjdes sedan till tio minuter i den andra finalen. Per fick en bra indikation redan efter 1,5 minut in i finalperioden och kopplade snyggt. Mod ellen steg första 2 minuterna, men började sedan tappa höjd.... Den landade strax innan 8 minuter, en bra tid. Men tyvärr för Per hade det gått bra luft i slutet av finalperioden där fem flygare flugit och klarat maxtiden. Per slutade på sjätte plats. Bror slutade på plats 13 i tiominutersfinalen med flygtiden 320 sekunder. Morgonen för sista finalen  bjöd på lugnare väder än lovat. Men när första flygaren kopplat kunde en extrem turbulens ses. Modellerna flög inte, de bara for omkring i luften, några spiralade, några stallade extremt mycket. Aviv hade igen en bra dag. Efter en minut såg det kört ut för honom, men plötsligt började modellen stiga i termik, spiralade igen, sedan steg den igen och slutligen landade den efter drygt sex minuter. Ingen annan kunde matcha den tiden så seger tre för veckan för Aviv var ett faktum.
Nu tog avslutande F1H tävlingen vid. Det blåste rejält. Per flög max i det tuffa vädret och var efter en svår dag ensam om fem maxflygningar och segrade således i veckans sista tävling.
Världscupen fortsätter för Norbergsflygarna i mars i Finland.