Friflyg VM i Szentes, Ungern

25 AUG 2017 10:40
Norberg hade tre flygare med i landslaget till friflyg VM 2017, Per Findahl, Robert Hellgren i klass F1A och Bror Eimar och Per Findahl i klass F1B.
  • Uppdaterad: 25 AUG 2017 10:43

Länk till hemsidan: www.faif1abc.com

På bilden: Per Findahl, Robert Hellgren och Anders Persson

Världsmästerskapen flögs utanför Szentes i Ungern 6 – 13 augusti. Innan VM flögs uppvärmningstävlingen Budapest Cup som en deltävling i Världscupen.

Budapest Cup började med måttlig vind och varmt. Lite strul för svenskarna i början av tävlingen men vi fick med oss några maxflygningar. Vinden ökade under dagen och med temperaturtoppar mot 42 grader och ett extremt svårletat landningsområde gjorde tävlingen till en av de tuffare vi flugit. I landningsområdet hade vi majs, solrosor, vass, tistlar, nässlor, vattendrag, sumpmark, träd och växthus med paprika. Pelle var den enda som överlevde de fem grundstarterna och gick därmed till final i klass F1A. Två finalflygningar behövdes för att avsluta tävlingen. Pelle tog hem en hedrande bronsmedalj i det tuffa startfältet. Segrade gjorde Aviv Balassiano, Israel och silvret gick till Dirk Halbmeier, Tyskland. Pelle behöll ledningen i den totala Världscupen efter bronset.

VM tävlingarna lovade liknande väder som under cupen, det skulle bli varmt…. Första träningsdagen blev oflygbar efter att ett enormt oväder dragit fram. I byn Oroszhaza där halva laget bodde var det orkanbyar och hagel stora som pingisbollar. Bilarna såg ut som golfbollar efter stormen. Regnet gjorde att vägarna ut på fältet blev leriga och de som försökte ta sig ut körde fast. Arrangören blåste därför av träningen den dagen. Efter att svenska laget processat sina modeller morgonen efter hade det torkat upp bra så det gick att ta sig ut på fältet igen. Det blev en välbehövlig genomkörare för hela laget den dagen.

Dag två flögs F1B. Arrangören drog igång tävlingen med en grymt felplacerad startlinje. Bror flög en max men sedan bröt juryn tävlingen. Startlinjen flyttades och det bestämdes att tävlingen skulle flygas om från början. Bror maxade säkert. Pelles flygning såg väldigt bra ut första 1,5 min men sedan rasade den fort och maxen missades. Pelle maxade resterande grundstarter. Brors sista grundstart blev tyvärr också en miss efter ett litet vänsterkast som tog modellen ur termiken. Pelle slutade som bästa svensk på plats 55 och Bror på plats 98. Totalt startade 110 flygare i klass F1B. I lagtävlingen slutade vi på 25 plats av de 41 startande lagen.

F1A dagen började med svag vind. Svenska gänget maxade säkert. I start två missade Robert lite tid efter att han blivit lite sen i termiken. Dagen blev svår och mycket utslagsgivande med bitvis hård och mycket turbulent vind och temperaturer upp mot 38 grader. Många renommerade flygare missade tid. Flera lag fick även nollor i protokollet efter att någon pilot dragit i backen två gånger. Svenskarna flög mycket bra och höll ihop lagmaskinen väldigt bra efter Robbans miss. Vi anade att vår laginsats skulle räcka långt. Pelle och tredjemannen i laget, Anders Persson från Malmö, satta säkra maxar i sista grundstarten och var således klara för final. Robban kämpade i turbulensen med en modell som låg höger på linan. Robban fick lov att släppa linan för ett andra startförsök. Nervöst! Vi fick inte göra bort oss med en nolla. Men Robban höll huvudet kallt och gick upp och snurrade i den hårda vinden. En ok indikation och så var han iväg. Tyvärr räckte det inte till en max, men en helt ok tid ändå. Vi gick till resultattavlan och visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, det hade varit en tuff dag utan chans att kolla resultaten. Så kom det glädjande beskedet! Silver till Sverige!!!! En fantastiskt bra laginsats av det rutinerade svenska F1A laget. Frankrike tog hem guldet och Slovenien bronset.

Även F1A finalen flögs som en gruppfinal. Pelle var först ut av svenskarna i den första gruppen. En bra löpning ner i vind när finalen drog igång bäddade för ett bra piggybackingläge. En väl markerad blåsa gick på högerkanten som Pelle började springa mot. Halvvägs så fick Pelle en annan flygares lina runt benen och kunde inte löpa på för fullt. Pelle blev sen till blåsan och försökte komma loss från linan utan att lyckas. Pelle gjorde två försök att komma till läge, men lyckades först i tredje försöket. Det blev en bra start men alldeles för sen och luften var förbi. Pelle skulle avbrutit och väntat på nästa blåsa, tiden blev 2,5 minut. Anders flög i den andra gruppen. Anders väntade lite på marken och gick upp mitt i finalperioden. En bra koppling i helt ok luft men tyvärr räckte det inte till sex minuter. Modellen tog mark strax över fem minuter vilket gav Anders en hedrande 16 plats. Ingen svensk var kvar till den avslutande finalen där 12 flygare fanns med. Världsmästare blev Igor Bombek, Kroatien efter en riktigt vass flygning. Pelle slutade på plats 26 och Robert på plats 54. Totalt startade 113 flygare i F1A tävlingen. Lagtävlingen samlade 39 nationer.