Guld på Holiday on Ice för Norbergs FK

19 MAR 2018 10:26
I helgen flögs Norges Världscuptävling i Friflyg, Holiday on Ice på sjön Mjösa utanför Gjövik. Det var ett speciellt arrangemang eftersom det var 30 års jubileum och det ryktades också om att det var sista gången tävlingen skulle arrangeras.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 10:31

Länk till ställningen i Totala världscupen 2018 samt resultat för varje tävling

På plats från Norbergs Flygklubb var Per Findahl och Robert Hellgren i klass F1A och Bror Eimar i klass F1B.

Lördagen började med tufft väder, - 20 grader och en del vind gjorde att köldeffekten innan grundstart ett var stor. Tävlingen drog igång och flygningarna blev långa, därför sattes maxtiden till 150 sekunder i start ett och två. Det hade snöat en del sista veckan innan tävlingarna så trots att arrangören hade plattat till startområdet och en del sträckor för hämtningarna så var de drygt 1200 meter långa hämtningarna rejält jobbiga. Vinden lade sig under start tre. Bror hade problem med kylan under den första grundstarten vilket resulterade i att hans timer inte startade. En kort flygning och Bror beslöt sig för att avsluta tävlingen. Per och Robert flög säkra maxflygningar. När vinden började lägga sig uppkom en ny svårighet för F1A flygarna. I den ganska djupa snön var det svårt att få till accelerationen i löpningen vid starttillfället. Det blev speciellt tydligt i grundstart fem då några av toppiloterna inte fick några tider noterade efter två misslyckade startförsök. Tyvärr för Norbergs Flygklubb var Robert en av piloterna som noterade 0 i sista grundstarten. Per klarade sig vidare till finalen efter en maxflygning i sista grundstarten då fyra minuter skulle flygas. Till den först finalen då åtta minuter skulle flygas hade sju piloter klarat sig. Det var nu helt vindstilla. Vinden och det tyngsprungna underlaget ställde stora krav på piloterna. Per fick i mitten av finalflygningsperioden en mycket bra start trots underlag och vind. Modellen tog mark efter 404 sekunder, inte max men ändå en lång flygning. Det visade sig att det var den längsta, så guld till Per och Norberg ! Silvret gick till Henrikas Aukstakis, Litauen med tiden 388 sekunder och bronset gick till Mikhail Kosonozhkin, Ryssland med tiden 350 sekunder.

Med helgens seger tog sig Per upp på förstaplatsen i den totala Världscupen i klass F1A. Nästa helg fortsätter Världscupflygandet i Polen där Norbergs Flygklubb har med Kosma Huber i tävlingarna.

Söndagen var vikt för småklasstävlingen, Smalliday on Ice, Per och Robert flög den tävlingen. Temperaturen var samma som under lördagen, men vinden svagare, så en betydligt behaglig start på tävlingen. Per och Robert maxade säkert till grundstart tre. I start fyra höjdes maxtiden till fyra minuter. Per klarade precis maxtiden, medan Robert flög ihop 176 sekunder. Tiderna räckte till en dubbelseger för norbergspiloterna. Bronset gick till Tapio Linkosalo, Finland med drygt 10 sekunder kortare flygtid än Robert i start fyra.