Silver till Norbergs FK på Holiday on Ice på Mjösa

20 MAR 2017 15:15
I helgen avslutades Världscuptävlingarna i Friflyg på is med den legendariska tävlingen Holiday on ice. Tävlingsplatsen var sjön Mjösa strax söder om Lillehammer I Norge.
  • Skapad: 20 MAR 2017 15:15

Norbergs Flygklubb hade tre tävlande på plats, Per Findahl och Kosma Huber I klass F1A, Bror Eimar i klass F1B.
Norbergsflygarna inledde med säkra grundstarter, de två första omgångarna var relativt lättflugna. Vinden ökade under grundstart tre och det blev rejält turbulent när vinden passerade bergen runt Lillehammer. Norbergsflygarna höll ihop flygandet mycket bra trots det svåra vädret och klarade alla grundomgångarna med max flygtid. samtliga kvalificerade sig alltså till finalen. De sista två starterna visade sig rensat rejält i resultatlistan så endast sex flygare återstrod till finalen I klass F1B och fem I klass F1A. Eftersom vinden var för stark under kvällen för att kunna flyga finalen så blev det en tidig morgonfinal söndag morgon. Finalen inleddes med klass F1B. Bror sprängde ett par motorer men lyckades få motor tre att hålla. Tyvärr fick Bror problem med sin timer och kom därför inte i luften innan finalens timinutersperiod var över. Det blev en snöplig sjätteplats för Bror. Segrade gjorde Håkan Brorberg, Sverige med tiden 330 sekunder, på andra plats slutade Walt Ghio, USA med tiden 318 sekunder och bronset gick till Vegar Nereng, Norge med tiden 307 sekunder. Nu följde finalen I klass F1A. Kosma hade trimmat sin modell lite för kritiskt och stallade till marken, det blev en kort flygning på 120 sekunder som räckte till femteplatsen. Per fick till en riktigt vass urkoppling. Modellen höll höjden 120 meter I 90 sekunder och drev in mot bergen, det såg riktigt bra ut. Men över bergen vände vinden och tog modellen tillbaka mot isen och den riktningen på vinden gav rejält sjunk. Pers modell tog mark efter 393 sekunder vilket räckte till silverplatsen. Segrade gjorde Dirk Halbmeier, Tyskland med tiden 412 sekunder. Bronset gick till Bertrand Pouzet, Frankrike med tiden 353 sekunder.
Efter en riktigt bra start i Världscupen för Norbergsklubben så leder nu Per Findahl totalen i klass F1A. Sex tävlingar har flugits och Per har ett brons från Kiwi Cup, USA. Ett guld och ett silver från Bear Cup och Moose Cup som flögs i Finland förra helgen och nu ett till silver från helgen. I F1A ligger också Robert Hellgren med högt upp efter bra flygande I Finland förra helgen. Kosma Huber är också med på listan nu efter sin sjätteplats I helgen.
I klass F1B så leder Bror nu totalen också. Två segrar i Finland förra helgen är naturligtvis grunden för ledningen, med Brors poäng från USA och gångna helgens resultat så är han alltså först just nu.
Världscupen går nu in I sin sommarsäsong. Norbergsklubben planerar fortsatt Världscupflygande i maj då det vankas tävlingar I England och Rumänien.