Stora framgånger för Norbergsflygare på Moose Cup & Bear Cup

12 MAR 2017 13:41
I helgen avgjordes de två första Världscuptävlingarna på is för säsongen 2017. Tävlingsplatsen var Säkylä i Finland och Norbergs Flygklubb stod som arrangör för den första tävlingen,Swedish Moose Cup.
  • Skapad: 12 MAR 2017 13:41

Resultat från tävlingen

Tävlingen inleddes med svaga vindar, men också en tjock dimma som gjorde sikten obefintlig. Den första grundstarten blev därför skjuten till efter lunch då dimman lättade något. Arrangören fick in tre grundstarter innan dimman på nytt gjorde sikten för dålig. Grundomgångarna blev därför endast tre, men de var ändå utslagsgivande så endast 22 personer var kvar till finalen i klass F1A. Finalen fick flygas nästkommande dag. Norbergsklubben drog igång finalerna direkt efter att grundomgångarna i den andra tävlingen, Bear Cup, som arrangerades av Finland, avslutats. Alla tre Norbergsflygare på plats hade flugit bra förutom att de också arrangerat. Till första finalen, då klass F1A skulle avgöras med en tiominutersfinal, hade alltså både Per Findahl och Robert Hellgren kvalificerat sig. Per flög längst av Norbergsflygarna med en flygning på 360 sekunde. Pers tid räckte till silverplatsen. Segrade gjorde Jes Nyhegn, Danmark, med en flygning på 449 sekunder. Roberts tid på 354 sekunder räckte till fjärdeplatsen. Direkt efter att F1A finalen flugits kördes F1B finalen igång. Bror Eimar från Norbergsklubben fick till en riktigt vass flygning och landade efter 404 sekunder vilket räckte till segern. Bror slog Rolandas Mackus från Litauen med 20 sekunder.

Bror Eimar och Per Findahl

Under grundomgångarna till Bear Cup var vädret perfekt för friflyg, svaga vindar och sol. Igen flög Norbergsgänget starkt och samtliga gick till final. Finalen inleddes med en gruppfinal där Per och Robert flög i grupp A. Både Per och Robert klarade maxtiden på sex minuter. Direkt efter F1A finalen kördes F1B finalen igång. Bror gjorde igen en riktigt bra flygning som tog mark efter 348 sekunder. Tiden räckte till Brors andra vinst för helgen, imponerande ! Bror segrade över Victors Rosonoks, Lettland, med en hela 60 sekunder. I den avslutande F1A finalen skulle 10 minuter flygas. Per gjorde åter igen en mycket bra start och flygningen nådde isen efter 434 sekunder. Den tiden gav Per segern. Norbergs Flygklubb fick den tredje världscupvinsten för helgen ! På andra plats slutade Tapio Hanhilammi, Finland fyra sekunder efter Per. Robert slutade på sjätte plats med tiden 352 sekunder.
Världscupflygandet för Norbergsklubben i maj.